Independer Forum

Hypotheek aanvragen met mobiel abonnement

Reacties
4
 1. Gerard1963

  Best Independer,

  Ik hoor verhalen van kennissen dat het afsluiten van een nieuw abonnement voor mobiel negatieve gevolgen kan hebben voor het afsluiten van een hypotheek. Betekent het dat ik een BKR registratie krijg en hierdoor minder kan lenen? Hoeveel is dat dan ongeveer bij een iPhone bijvoorbeeld en wat zijn de alternatieven?

  Dank voor jullie tips.

  Hartelijke groet Gerard

 2. Kok89
  Beste Gerard,

  Zie bijv. deze pagina over de gevolgen van een telefoonkrediet:
  https://www.simonlyvergelijken.nl/blog/ ... consument/
 3. Mark999
  Per 1 mei 2017 moeten de telecomaanbieders die een mobiele telefoon in combinatie met een telecomabonnement in maandelijkse termijnen ter beschikking stellen, voldoen aan de regels van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Zo moeten consumenten op een duidelijke manier worden geïnformeerd over abonnementskosten enerzijds en het gebruik van hun telefoon anderzijds. Het betalen van een mobiele telefoon in maandelijkse termijnen is krediet en roept vragen op: krijg ik een BKR-registratie als ik nu een nieuw abonnement neem? Wat betekent dat voor een eventuele hypotheek? Welke regels gelden er voor mijn abonnement? Stichting BKR geeft antwoord op uw vragen.

  De veranderingen per 1 mei 2017
  “Let op, geld lenen kost geld”, deze uitspraak ziet u vaak voorbij komen op websites van telecomproviders. Per 1 januari 2017 zijn de providers verplicht deze melding op hun website, of andere plekken waar zij hun mobiele telefoon als onderdeel van abonnementen aanbieden, te plaatsen. Een telefoonabonnement met een mobiele telefoon die wordt betaald in maandelijkse termijnen houdt in dat u een lening afsluit voor deze mobiele telefoon. Dit maandelijkse kredietbedrag zat vroeger meestal verwerkt in uw maandelijkse abonnementskosten. Met ingang van 1 mei 2017 wordt de lening voor de mobiele telefoon bij Stichting BKR geregistreerd. De provider moet de consument hierover duidelijk informeren.

  Een telefoon bij een abonnement in maandelijkse termijnen is een lening. Hoe zit dat precies?
  Bij veel mobiele abonnementen kan je ook een mobiele telefoon in maandelijkse termijnen betalen. Het betreft een lening voor de telefoon waarvoor u maandelijks een bepaald bedrag afdraagt. De maandelijkse kosten van het abonnement bestaat uit een opbouw van de kosten voor internet, bellen en sms’en en een maandelijks bedrag dat u afbetaalt voor de mobiele telefoon. Dit laatste wordt gezien als een (goederen)krediet. Het deel van het abonnement dat gaat over internet, belminuten en sms’jes valt dus niet onder het krediet. Sinds 1 januari 2017 zijn providers verplicht om duidelijk inzicht te geven in de verdeling van deze kosten.

  Wanneer wordt het bedrag van mijn mobiele telefoon BKR geregistreerd?
  Vanaf 1 mei 2017 geldt de BKR registratie voor nieuwe toestellen die in maandelijkse termijnen bij een telefoonabonnement worden verstrekt. Het betreft alleen gevallen wanneer de lening voor het toestel hoger is dan 250 euro. Deze lening wordt door de telecomaanbieder bij het BKR-geregistreerd. Kredietaanbieders hebben dan inzicht in uw leningen. Er is een uitzondering: wanneer u een aanbetaling doet bij het afsluiten van uw abonnement waardoor de kosten van de lening lager uitvallen dan 250 euro krijgt u geen BKR registratie. De kredietaanbieder, in dit geval de provider, is verplicht om te toetsen of u de maandelijkse lasten kunt betalen. De regelgeving staat vast in de Wet op het financieel toezicht (Wft), waarop wordt toegezien door het Autoriteit Financiële Markten (AFM).

  Bron: https://www.bkr.nl/telefoonkrediet/
 4. BKR leek
  Gerard1963 schreef:
  > Best Independer,
  >
  > Ik hoor verhalen van kennissen dat het afsluiten van een nieuw abonnement
  > voor mobiel negatieve gevolgen kan hebben voor het afsluiten van een
  > hypotheek. Betekent het dat ik een BKR registratie krijg en hierdoor minder
  > kan lenen? Hoeveel is dat dan ongeveer bij een iPhone bijvoorbeeld en wat
  > zijn de alternatieven?
  >
  > Dank voor jullie tips.
  >
  > Hartelijke groet Gerard

  Beste Gerard,

  Ik zag veel reacties voorbij komen, hopelijk heb je al het juiste antwoordt gevonden? Zo niet, dan is het goed om wel goed geïnformeerd te worden over dit onderwerp, omdat het belangrijk is, aangezien je een hypotheek wil gaan aanvragen.

  Zelf heb ik ook onderzoek gedaan en heb op verschillende websites voor jou gekeken. Ik wist al gedeeltelijk hoe het zat, maar nu weet ik het zeker. Als je een telefoonabonnement afsluit en deze telefoon ook gaat leasen, heb je een bkr. Dit is een probleem als je een hypotheek wilt afsluiten. Het is helemaal een probleem als je het leasebedrag 2 maanden te laat betaald, dan krijg je een negatief BKR en deze wordt geregistreerd. Dan kun je de volgende paar jaar niet een hypotheek afsluiten, ook niet als je alles hebt afbetaald. Deze informatie vond ik op google toen ik ging googelen op hypotheek en bkr registratie, toen kwam ik op https://hypotheekberekenen.nl/tips-en-v ... egistratie. Hier staat informatie over een hypotheek en bkr. Vervolgens kwam ik ook op de website van het BKR, https://www.bkr.nl/. Hier vond ik nog meer informatie. Overal staat genoeg info!

  Mijn advies, laat je goed informeren en denk goed na voordat je een telefoon gaat kopen. Het beste is om hem in één keer af te betalen.
Plaats een reactie