Independer Forum

Definitie strafrechtelijk verleden varieert op Independer

Reacties
2
 1. RemiVerhop

  Beste independer,

  Ik heb een vraag over de definitie van het strafrechtelijk verleden die staat op jullie websites. UIt mijn ervaring staat het hebben van een strafrechtelijk verleden gelijk aan het hebben van een strafblad. Iets wat je dus alleen kan krijgen nadat je in contact komt met justitie, niet als je alleen in contact bent geweest met de politie.


  Op jullie website voor de autoverzekering staat dit correct:

  https://www.independer.nl/autoverzekeri ... leden.aspx


  Ben je ooit in aanraking gekomen met justitie? En is dit minder dan acht jaar geleden gebeurd? Dan ben je verplicht dit aan te geven als je een autoverzekering afsluit. Wat kunnen de gevolgen zijn als je een strafrechtelijk verleden hebt en wanneer heb je eigenlijk een strafrechtelijk verleden? En welke verkeersboetes horen bij een strafrechtelijk verleden?

  Als je in de afgelopen acht jaar een straf hebt gekregen dan ben je verplicht dit te melden bij je autoverzekeraar. De verzekeraar bekijkt dan of je strafrechtelijk verleden iets te maken heeft met eventuele schades die een autoverzekering dekt. Denk hierbij aan een rijontzegging of straffen voor alcoholmisbruik en fraude.
  Wil je een autoverzekering afsluiten? En ben je de afgelopen acht jaar in aanraking gekomen met justitie? Dan kan de verzekeraar je weigeren als klant. Als de verzekeraar je evengoed accepteert dan kan bijvoorbeeld wel de premie worden verhoogd. Heb je al een autoverzekering? En komt je verzekeraar erachter dat je in de afgelopen acht jaar een strafrechtelijk verleden hebt? Dan kan de verzekeraar je huidige autoverzekering binnen twee maanden stopzetten. Ook is het in het vervolg lastiger om je auto te verzekeren. Veel verzekeraars willen je niet verzekeren als ze zien dat je hebt gefraudeerd. Als dit niet lukt dan kunnen wij je een verzekering bij de Vereende aanbieden.


  Op jullie website voor de woonverzekering en voor de reisverzekering staat echter het volgende (https://www.independer.nl/woonverzekeri ... leden.aspx :

  Er is een strafrechtelijk verleden als je de laatste jaren in aanraking geweest bent met politie of justitie vanwege:

  Een misdrijf in het verkeer
  Een overtreding van de vuurwapenwet, de Opiumwet of de wet economische delicten
  (Pogingen tot) Diefstal, verduistering, heling, bedrog, oplichting, valsheid in geschrift
  (Pogingen tot) Vernieling of beschadiging, mishandeling, afpersing en bedreiging of enig misdrijf gericht tegen de persoonlijke vrijheid of tegen het leven

  Als je bij bovenstaande betrokken bent geweest (ook alleen als verdachte) heb je een strafrechtelijk verleden. Als een gezinslid een strafrechtelijk verleden heeft moet dit ook gemeld worden.  Hier staat er opeens wel politie erbij, wat ik behoorlijk vreemd vind. Vooral ook omdat op de site van de justitie (www. justid.nl/organisatie/JDS/OverJDS.aspx) het volgende staat:

  Om antwoord te geven op de vraag wat iemand op zijn kerfstok heeft, beheert de Justitiƫle Informatiedienst het Justitieel Documentatie Systeem (JDS). In dit informatiesysteem staat alle actuele en historisch strafrechtelijke informatie van natuurlijke- en rechtspersonen die op enigerlei wijze op dit moment met Justitie in aanraking zijn of in het verleden zijn geweest, de zogenaamde justitiabelen.

  Graag zou ik willen dat jullie ook op de website een eenduidige mening naar voren brengen, dit zou dan denk ik ook betekenen dat jullie het hebben van een strafrechtelijk verleden overal aanpassen naar alleen in contact geweest met justitie ipv in contact met politie of justitie. Dit zou namelijk een stuk duidelijker en logischer zijn.


  met vriendelijke groet,


  Remi Verhop
  Sent from Outlook

 2. Gebruikersavatar
  Marleen Schepers Berichten: 39
  Beste meneer Verhop,

  Hartelijk dank voor uw oplettendheid en de moeite die u heeft genomen om ons hierover te berichten.

  Wij hebben de tekst op de site gelijk aangepast.

  Met vriendelijke groet,

  Marleen Schepers
  Independer
Plaats een reactie